Θοδωρής Τσούτσος

Το «αναγκαίο κακό» της φετινής ΑΕΚ

Ο Θοδωρής Τσούτσος γράφει στο sport-fm.gr για μια "ανακαταμένη" πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ όπως στήνεται στον αγωνιστικό χώρο.

Από την ΑΕΚ έλειπαν στο ματς με τον Ηρακλή ο βασικός κουμανταδόρος της, ο Μάνταλος και ο βασικός επιθετικός της, ο Αλμέιδα. Για να συννενοηθούμε με ποδοσφαιρική διάλεκτο, έλειπαν το "10άρι" και το "9άρι". Οι ποδοσφαιριστές για τους οποίους θεωρητικά οι ομάδες "σκάνε" τα περισσότερα.

Με λίγα λόγια, οι απουσίες της ΑΕΚ στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν πολύ σημαντικές. Δεν είναι δικαιολογία, είναι πραγματικότητα. Αυτή η συζήτηση, όμως, δεν έχει καθόλου να κάνει με αυτό που τελικά συνέβη στον αγωνιστικό χώρο. Διότι στις ομάδες, ειδικά στις μεγάλες που θεωρητικά το "βάθος" είναι μεγαλύτερο, την ιστορία (πρέπει να) την γράφουν οι παρόντες και όχι οι απόντες.

Η ΑΕΚ, λοιπόν, είναι μια ομάδα που όταν είναι πλήρης στήνεται στον αγωνιστικό χώρο με δύο επιτελικούς, έστω με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τον Μάνταλο, που πράγματι έλειψε πολύ με τον Ηρακλή και τον Μπακασέτα, που αναγκαστικά αγωνίζεται στα πλάγια. Για να μην πούμε τρεις, αφού και ο Πατίτο στην ουσία 10άρι είναι.

Και ταυτόχρονα, η ΑΕΚ είναι επίσης μια ομάδα που αφενός δεν είχε τρόπο να αντικαταστήσει το βασικό της φορ (ο Πέκχαρτ δεν βοήθησε καθόλου). Και αφετέρου, όταν πια ο χρόνος "μάζευε" και κυνηγούσε το γκολ, ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο με φορ εκείνον που κανονικά αγωνίζεται πίσω από τον επιθετικό (τον Μπακασέτα) και από πίσω του τρεις "πλάγιους". Τους Πλατέλλα και Πατίτο στα πλάγια και τον Λάζαρο, που κανονικά αγωνίζεται στα άκρα, ως δεύτερο επιθετικό.

Περισσότερο και από μπερδεμένο, αυτό είναι παράδοξο. Μοιάζει με ένα ανακάτεμα, το οποίο στην ουσία φαίνεται να είναι και κάτι σαν "αναγκαίο" για την ΑΕΚ. Να χρειάζεται να παίζει με περισσότερα από ένα "10άρια" όταν ο Τιμούρ Κετσπάγια έχει γεμάτες επιλογές και να παίζει με "λάθος" επιτελικούς, όταν πρέπει να καλύψει την απουσία μόλις δύο ποδοσφαιριστών. Εστω των συγκεκριμένων...

Πώς "διορθώνεται" αυτό σε σεζόν που "τρέχει"; Μόνο με πολλή δουλειά στην τακτική. Που πρώτα αφορά στον προπονητή, τον Τιμούρ Κετσπάγια, ο οποίος καλείται να μάθει νέα πράγματα στους ποδοσφαιριστές τους για να μπορούν να υποστηρίξουν νέες θέσεις από εκείνες που είναι οι φυσικές τους. Η περίπτωση Μπακασέτα είναι πολύ χαρακτηριστική σε αυτό.

Αλλά βέβαια, αφορά και στους παίκτες που θα πρέπει να είναι δεκτικοί και... καταδεκτικοί σε αυτή την κατάσταση της φετινής ΑΕΚ. Η περίπτωση του Μπακασέτα που έχει δηλώσει ότι θέλει να δουλέψει πολύ για να μάθει να υποστηρίζει ρόλους που έχει ανάγκη η ομάδα, είναι επίσης πολύ χαρακτηριστική.

Αλλά ακόμη κι έτσι, αν υπάρχει η διάθεση να γίνουν όλα σωστά, το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x